Monday, September 28, 2009

Raya @ Segamat

Raya ke 2 lak pegi raye umah mak ngah aku n busu ku dan selepas itu teruss menerus je pulang ke kampung hubby ku iaitu di Segamat...huhuhh..aku agak sadis skit kalau balik kg segamat ni..huuhh..almaklumla kg pastu lak dgr cite hantu mcm2...hadei...sbb kat depan n blakang kg hubby ku ini ade pokok kekabu yg dipercayai dihuni oleh pontianak..huhuh...mlm tu kitorg sampai n main mercun n bunga api dlm pkl 11-12 tgh mlm...mercun tu menuju ke hutan tp x semena mena die u turn balik pegi kat ampaian n habis 2 pasang baju mak tok terbakar..huhuhh..mmg berdegup laju jantung aku mase tu..2 kali okeh bkn skali..then dah 2 kali tu terus makcik n pakcik2 hubby ku suh benti sbb kalau dah kali ke 3 ade plak yg binasa nnt..ngeee...takotkan? tp kuatkan hati la jgk..lagi2 bile malam menjelma...uhukkkkk...

tp Airiel mase kat kg pon die mcm paham2 yg keadaan sekeliling tu seram..die x pegi jauh dr aku..kalau x aku ckp jgn pon die pegi tp kat kg aku ckp jgn die patuh je dok sebelah aku..seram jgk sbb kdg2 airiel ckp hantu n tunjuk kat bawah katil n luar bilik air..ade sekali tu die main sorg2 tibe2 die dtg kat aku sambil menggigil gigil n menangis ckp hantu...hadeiii...tp kat sane mmg aku amat menjage airiel sbb takot2 kang ilang lak nyawa aku sorang tu nnt..menangis air mate darah lak aku nnt..ngee.....mintak simpankan...Nauzubillahh..

k la dah dah la tu citer pasal seram...sampai2 kat segamat tu dah agak mlm dlm pkl 9..then lepak2 jap..esoknye pon x kemane sbb smue org sibuk memasak utk kenduri mlm tu..dah keesokan harinye baru la gi beraye umah mak n pak utih belah dan juga pakcik belah hubby ku..tp x snap banyak sgt..yg ade cume mase pegi umah pakcik suami ku umahnye dekat sgt dgn landasan ketapi jadik kitorg ni ala2 jakun la ambik gamba..ngam2 lak waktu nak balik tu ketapi ade laluu....mmg jakun la kejap..ngeh ngehh...saksikan la gambar2 di segamat k..







Airiel n Alya..Alya tu makcik Airiel tau..
Alya ni anak kepade ucu amy iaitu adik mil aku yg last skali..
n yg beshnye airiel n alya lahir pd hari yg same iaitu 27/8/2007..
tp alya lahir tghhari airiel lahir tgh malam..ehehhee


Airiel yg tertidur..aku temankan Airiel tido k..
sbb aku takot ape2 jadik lak kat airiel kalau die tido sorg2..
almaklum bkn alasan utk bermalas malas okeh..ngeeee

sambil teman Airiel tido aku kire duit raye Airiel..
ngeh ngeh..utk di masukkan ke dalam akaun bank die..
sambil2 tu jgk aku bukak intenet n chat dgn alyn n nik yg dah
kembali bekerja..waktu ni aku tunggu hubby ku pegi menjala..
almaklumla kg boy tu mmg pantang bebende camtu..kasi can la..hhuhu
pdhal pagi2 lagi aku dah pack barang nk balik..sbb mlm sblm tu aku
dah kene kacau..huhuhhh


gambar sblm ketapi lalu..tp dah dengar bunyikk...

haa..dah lalu..sangat laju tau...bedesuppp...

start jakun..leh masok contest kan gambo ni? muahahaa

Airiel n papa

Airiel n Ibu

Kami ber3 di tengah2 landasan keretapi...
seram jgk woo dok tgh2 landasan ni..
sbb ape ketapi laju gile baru pas lalu..rel tu pon panas lg..huhuhh

sempat lg jolok buah cempedak..
suasane di sini jgk agak seram..sbb semak n umah tu kosong
dan tidak berpenghuni okeh..

jolok jgn tak jolok..
jgn terjolok bende lain sudah..uhuukkk...


1 Hari di Hari Raya

Yeah..akhirnye Syawal sudah tiba...thn ini adalah kali ke 4 aku beraye sbg isteri dan kali ke 3 bergelar sbg ibu dan juge kali pertame raye membawa perot..ngeh ngeh..sekejap je rase kan?...Insya Allah thn depan dapatla aku merase beraye dgn 2 org anak..mesti lagi kecoh je rase nyekan..sbb ber3 balik pon dah sebeban ini kan plk tambah sorg lagi baby..camne la yer..xpela yg pasti mesti lebih meriah..ehehee...

Tahun ni thn beraye di belah keluarge aku di Banting..mmg syiokk..ehehee..mcm biase pagi2 sang2 suami pergi sembahyang raye di masjid...pas balik dari sembayang..makan2 pastu bersalam salaman dan terus pegi menziarahi sedare mare belah mak dan abahku..mak dan abahku ni berdekatan je kg mereka..so memule pegi ziarah sedare belah abah dulu pastu last skali baru pegi belah emakku..camtula setiap thn k...tp thn ni agak meriah sbb seluruh adik beradikku beraye kat umah mak thn ni...sure thn depan sunyi skit kan? huhuhh...xpe akan ku pujuk hubby ku supaye beraye di banting lg thn depan..kahhhhhh...



Kami yg kengkonon pengantin baru di pagi raye..kahhhhh


3 of Us di pagi Syawal yg mulia...


Airiel mengire duit raye..ngeh ngehh



Ini abang sulung dan kakak ipar ku..
Along dan isteri..


Berator utk bersalaman..yg lebihnye nak mtk duit raye bebudak ni..huhuh
yg comey lotey kat tgh2 tu kakak aku yer...uhukkk




Baju keluarge Along aku n aku lebih kurang same lak...

Bapaku bersalaman dgn emak mertue beliau..ngeeee


mase bershahdu shahduan...huhuhh

Keluarge adik mak aku pon dtg jgk sekejap utk bermaaf maafan..


Papa n Airiel yang sedondon


Airiel n Nek Su
Mase ni kat kg mak aku...kat bwh umah ade buaian..tgk diorg main buaian same2 cam sweet gile lak...tu yg aku teragak nak snap tu..

Danny, Damia n Aina
kemain pandai lagi Danny tu posing tunjuk piece..

muke Danny jadi camtu adalah akibat nak berlari
kat aku sbb nak tgk balik gambar yg telah di snap..hadei...

Airiel dtg menyempit..ekekeke


Papa pon nk main buaian jgk..huhuhh

mereka berempat..sweet kan?ngeee


mule nak gadoh berebut buaian..


wieww...Airiel n papa naik buaian..ehehee


Sunday, September 27, 2009

Malam Raya

Inilah alkisah malam raye..dah seminggu raye baru nk cite pasal mlm raye..ekeke..sorry la yer..almaklum..walaupon umah ade intenet tp mase itu xdek langsung nak mengupdate..huhuhh...tp aku nk jgk citer pasal mlm raye ku yg x kurang meriahnye okeh..ehehee...

aktivitinye ialah menyediakan persiapan raye la..baju raye kami anak beranak aku dah arahkan supaye maid ku menggosoknye..jadik x yah riso..duit raye siap dimasukkan utk anak2 sedare anak2 buah dan segale anak2..ekekee..almaklumla sebelah husband ku tu begitu ramai yg hendak dihulur..ehehee...

segala ketupat, nasi impit, rendang, kuah kacang mak aku la yg menyediakannye..aku beli je ketupat dlm 50pcs tp mak aku dan juge bibik la yg bertungkus lumus di dapur...ehehee..menu mak aku thn ni ialan ketupat, nasi impit, kuah kacang, rendang ayam dan juga kari daging..yummyy...berkali2 aku menikmatinye..ngeeee..harus berat badan aku naik dgn mendadak bile nak cek up next week..huhuhuhh

aktiviti yg paling meriah ialah main bunga api n mercun la...mcm biase husband ku itew mmg x leh dok diam tanpa bebende tu..banyak gile stok yg dibelinye..hishhh...meroyan aku tgk..aku mmg risaukan airiel kalau die dah start dentum dentam tu..huhuhh..bawah ni ade la piccas sempena malam raye...saksikan la yerk..uhukkk...





duit raye..lain sampul lain isi yer..ngeh ngehh



Airiel n abg hakim



En. Somiku yg gigih memasang pelita


Airiel blaja main bunge api..
sambil main sambil ckp selamat ari raye..ehehee..


eh..cam nak cucuh airiel lak..huhuh..riso akuu


5 pelita di beli dari Econsave..ehehe


Pinky...aku la tu yg pilih...ngeee

kami beramai2 main bunge api..

saye pon nak main jgk..uhuukk...



terlebey sudah aku ni..kahhhhh




stok simpanan..huhuhh..




ape kes sampai pakai pancing ni..kahhhh

suasana kabur akibat asap..


video



video


video


video
dam dam dum...bunnyikk mercun..ngeee

Thursday, September 17, 2009

SELAMAT HARI RAYA!!



Sempena Hari Raya Aidilfitri 2009 yg mulia tahun ini saye mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Dan Batin kepade semua pengunjung blog daku...serta smue bloggers di list ku specially my sweet followers...rakan2 Mommies.Com, rakan2 selesbo, rakan2 banting, rakan2 seperjuangan..smue laa yer..kad raye di atas daku tujukan khas dan istimewa buat anda smue..smg lebaran kali ini lebih bermakna kepade kite smue serta smg bahagia di samping keluarga tercinta...juga berhati2 bile memandu semasa balik kampung yer...kpd yg jauh di mate dekat di hati smg tabah hendaknye okeh...jgn sedey2 k...ngeeee



Di bawah ialah himpunan kad raya dari kawan2 bloggers...thank u fwens....






Dari Ira Mama Shaqeer



kad raye di alam maye ade di alam nyata pon ade k..ehehehe
tp ape kes ko tulis aku Datin lak nih? coverline konon2 nak send kat datin ke? kahhhh
smg masin tulisan mu itew..ngeeee
anyway thanks kak zura krn sudi mengepos kad raye kpd datin ini..uhuukkkk



Dari Yam Mummy Akasyah


Dari Alyn Mummy Terangkat




Dari Eda Mama Aina, Australia..jauh di mate dekat di hati k..




Dari Zie Brunei..besenku yg juga jauh di mate dekat di hati..ehehe




Dari Kak Fiza, Mama Boy, Baby n Mierza




Dari Kak Ira Mama Alia n Adam





Dari Tinie, Ibu Fatin


Dari Kak Ai jelitawanis tokey tudung..ngeee







Dari Suely mama Qimie



Di Kesempatan ini juga aku jawab tag persiapan raya dari Eda Melben yg jauh dimate dekat dihati..ngeee...thanks kerane mengetagku..ehehe



Baju Raya
smue beli yg dah siap punye..airiel dgn papa die sedondon..ibu ala2 sedondon la gitew..
Ari tu dah dapat yg mmg sedondon gile tp apekandaye saiz s je tinggal..
ade saiz l tp dah kene booking..huhuhuhh
Tp sampin papa die lom jahit lg coz beli yg lom jahit punye.. (murah skit..ngee)
Airiel nye seluar pon labuh, nak jahit skit x terbuat lg..huhuh



Kasut Raya
kasut raye aku alakadar je pakai je patricia yg beli kat ayien tu je yg aku selesa..ekeke
En. Azmi lak mcm2 kasut crocs die borong dr tokey yg same..
Airiel crocs juge beli di klcc



Family
ntahle..x tertanye lak aku walau dok 1 umah..
Kahh..leh x cam gitew..



Ibu Ayah
ntah la ye aku pon x tau la ibu dan ayah ku pakai kaler ape thn ni..
X tanye lak aku..surprise k..tunggu je di pagi raye..ngeeee



Mertua
lagikla aku x tau..kahh..tunggu laa raye nnt baru dapat tgkk…


Kuih Raya
mcm spt thn2 yg sudah..kuih2 tunjuk je la aku ni..
Nak baking ape kejadahnye..balik keje penat..
Weekend lak sebok laki aku ajak ke sane ke mari..huuhhh



Rumah Baru
rumah baru?? Ngee…bilik baru dgn cadar baru ade la..kaaaaahh..lom ade rezeki lg..
1 hari nnt Insya Allah..korg doakan yer..ngeh ngehh


Langsir Baru
langsir lame jerk..ngeee


Duit Raya
ade di sediakan..sampul duit raye yg aku excited pilih..ngeee


BONUS
ade...seperti thn lepas..+ duit raye n hamper lagik..mekasih boss..nngeeee


BALIK KG
Thn ni aku raye di banting..raye ke 2 baru balik segamat…



SKRG AKU NAK TAG :-
sesape je la yg nak buat utk critekan pasal sambutan hari raye die k...