Friday, May 15, 2009

lauk ku...

ini adalah cerite selase yg lepas..hubby ku mc pada hari itu kerane die demam..dr kasik 2 hari mc tu..syoknye la kan..tp aku xdekla mc sesame sbb nak kene back hand dgn boss asik cuti je kejenye..ekekee..so balik keje tu hubby ku call cakap nak makan sambal cili padi...mmg slalu aku masak ni je utk die..feberet die pastu mkn dgn ikan goreng kembung or sardin garing..pastu aku pon ckp okla...balik2 je die ckp kat aku yg die dah potong bawang utk aku (eh laratla plak potong bawang? ekekke)..aku tinggal tumbuk cili api n masak je..pastu aku pon pegi dapor skali aku tekejut berok tgk bawang, Masya Allah melambak bawang die potong..nak kenduri bawang ke hape..kahhh..tp aku ambik separoh je la dr ape yg die potong tu n balance masok peti ais then terus la masak..jadik inila laukku yg paling simple but special di mate somiku...die kalau hari2 dapat mkn lauk ni pon xper..nasib baik la senang je buatnye..kalau x mau sebulan skali je die dapat makan lauk feberet die..kahhhhh

Airiel during aku masak..makan lempeng ok..


inila lempeng airiel..ekekee


inila bawang yg dipotong oleh encik somiku...sebeban..huhuhh


aku tumbuk ok cili padi tu..bkn blender k..
barula kaw mencili orang..ekekeee

inila rupenye sambal cili padi tu..
resipi ni dapat dari mak lang aku yg tinggal di seremban
almaklum la org negeri sembilan..podeh2 smuenye
kalau makan kat umah die berasap telinge aku die punye pedas
haa..dah siap pon...petai tu request dr somiku jgk..petai rebus
tgk tangan somi ku tu..x menyempat2...
aku nak ambik gambo die dah cedok dulu..huhuh..

13 comments:

  1. simple tp besh ..
    sure somi pun bertambah2 nasi nye paehhh ...

    ReplyDelete
  2. paeh!!!!nape la aku tgk lauk fav amy tu tetiba aku rase sgt sedap!!!!!harus la aku cuba ni paeh!!!!!tq share resepi fav food laki ko eh..
    tapi aku x leh blah tgk bawang selambakk laki ko potong tu!!kahhhhhhhhhhhh..betul2 mcm nak wat kenduri terima menantu!!!whakkakakaka..

    ReplyDelete
  3. k zura - laki aku kalau bab makan jgn ckp..ekeke..bkn setakat tambah nasi jerk..nasi tu mmg aku awal2 dah bubuh sebeban..ikan goreng tu pon 5 ekor die leh bedal sorg2...ehehee

    sya - kalau ko nak try ko kene pastikan yg ko betol2 tahan pedas ok kerna ko akan panggil sambal ni sambal menangis...kahhh...ko mkn sure menangis meleleh smue air2 yg ade..ekekeke..tp yg penting kalau nak pedas cili api tu ko kene ambik dlm angka ganjil tau..petua aku dapat tu..ekekkeke..
    bawang laki aku potong mmg x leh blah...ade ke potong sebeban bawang tu...huhuhh..tp elok jugak, bile nak masak x yah potong bawang dah..pakai je bawang tu..eekekeke

    ReplyDelete
  4. sng lah ko..amy x cerewet..lauk tu pun dah ok...siap potong bwg lg..hehehe

    ReplyDelete
  5. el - amy tu tgk mood jgk ell..selera die tajam jgk..kdg2 aku nak masak simple yg lain mcm sardin ke die x mo lak..tp sambal simple ni mmg feberet diee..ehehe...potong bawang tu sbb die nak cepat makan la tu..dah lapo..kalau tunggu aku balik nak potong bawang mmg lambatla die dapat makan..ekekkee

    ReplyDelete
  6. mak aii..hantu cili gak ko erk. leh tahan gak. siap ada ulam petai tu

    ReplyDelete
  7. kak su - aku mmg hantu dlm mencili org dan juge diri sendiri...ekekeke..x selera la makan kalau x pedas gilos..petai tu rebus dulu..amy suke camtu, die jadik lembut n kurang bau

    ReplyDelete
  8. Kuat gak ee si Amy makan?? walhal domam tu! kahhhhh..wei, lempeng airiell tu pulak yg buat aku tingin nk makan.. ayoyooo!

    ReplyDelete
  9. kak ai - laki ku n aku mmg kuat makan..ekekeke...tuhla domam2 pon leh potong bawang sebeban tu..kahhh...lempeng tu ko wat la garing2 mmg sodap weh...aku pon dah telan air liur ni..ekeekke

    ReplyDelete
  10. rajin ko masak....cemni la contoh isteri mithali..kahhhhh

    ReplyDelete
  11. hahaha..teruskan kerajinan memasak ..dr masakan bole menambat hati somi.

    ReplyDelete
  12. ya Allah, tgk pon tau pedas faiz oi..

    ReplyDelete
  13. eda - rajin laa..kan aku nak follow ko jadik isteri mithali...kahhh

    kak ila - ye..mekasey..akan ku teruskan ikut jejak langkah mu itew..ekekee

    nas - haah nas..somi ku itu mmg suke yg pedas2..kalau x pedas kang sure komplen..ehehe

    ReplyDelete