Sunday, April 19, 2009

Akhirnya...

entry aku ni akhirnya same la plak dgn nas..ekeke..sory erk nas aku x terpk pon nak tiru ko mmg dr mlm td aku dah berhajat nk letak entry ni tajuk die akhirnye tp amatla malas nk bukak laptop al maklum je la kat umah aku tu line sengal jadik aku bercadang baik aku update kat opis je la..ekeke...ni pon sambil2 curik update sbb minggu ni amatla bz sbb auditor dtg opis..kalau auditor ade kat opis tu almaklum je la kan..mcm2 yg diorg nak..nasib hari ni 1st day lom bape banyak lagi die request mcm2..

so sebenanye aku nak crite la skit pengalaman aku dlm pencarian maid ni..tp memule aku nk berterima kasih banyak2 kepade kawan2 yg tolong aku..Much big thanks n hugs n kisses for my beloved friends, Iena, Sara, Aqma, Kak Iza, Kak Aiza, Alyn kerane sudi menolong aku dlm pecarian maid aku ni...amatla seksa n sengsara aku menanti...

Mule2 tu member aku Iena, iena ni aku kenal sbb aku borong baju Airiel mase raye thn lepas kat Downtown, then husband ku ni biasela keje die mengiv org mintak kurang itu ini last2 jadik kawan lak..iena ni keje kat imigresen damansara so die ade la lobang utk ambik maid tp kene bayo rm500..so aku agree la utk tukar maid aku tu kepade yg baru...so hari jumaat 10/4 mak aku bentikan maid aku tu sbb iena dah janji nak kasi aku maid baru hari ahadnye..dari hari sabtu aku call die tp angkat2 sampai la hari ahad dlm pkl 12 die baru angkat die kate hp die tetinggal..die kate die suh call balik pkl 4 utk dapatkan org tu tp sampai la ke besok pagi hari isnin masih xdek org..jadik aku dah risau ya amat sbb mak aku yg kene jage nenek aku n airiel skali..sian kat die gakkan tu sbb la aku kecoh kejap carik sape2 yg ade lobang utk dapatkan maid...ehehe

memule tu aku tanye kak wil tp kak wil kate member die pon tgh que nak tunggu maid tu jadik aku kiciwa la kan..pastu aku tanye kak aiza lak die lak kate ade tp kene bayo banyak..aku malas nk berhabis duit takot2 nnt aku x puas ati buang duit aku jerk..

pastu aku tanye lak aqma (ofismate yies) die kasi contact no n org tu name die atun, die kate buat mase ni xdek die suh call balik hari ahad..aku nak urgent die suh tunggu lak pastu siap demand lagi tu memule die kate die rugi bagi org tp die x untung apape..nak duit ckp je la..pastu aku tanye brape die nak..die kate ikhlas aku, aku ckp aku kasi la rm50..die leh gelak beso ko...die kate rm50 die rugi..die kate die nak 500..td kate ikhlas skrg nak rm500 lak..pale hotak die..kalau dari mule lg ckp mcm tu x pela jgkk..hampeh jerk..n die ni baru je call aku jumaat mlm ari tu selepas aku ade maid baru jadik aku malas nak layan die..ekekeke..leh x??

Sara pon bagik jgk no kenalan pasal indon mengindon ni name die mina..minah tu lagik aku malas nak layan sara oii..hadei...ade ke nak balik 2 mgu skali pastu nak gaji 600 pastu lak die balik aku kene hanto...hampeh..x kose akuu....buang karen jerkk..ekekee

Lepas tu pulak aku call pulak boss cleaning service ofis aku ni, die dgn confidentnye ckp ade n die nak ambik kat kayu ara...aku tunggu hari khamis n mlm jumaat lak tu ok..kat ofis ni sampai pkl 9 malam tp die x sampai2..alasan die abang org tu otw dr rawang ke kayu ara damansara nak tgk die sbb nak cek die takot2 adik die kene kidnap la..hampeh...then aku ingat nak ambik yg dr die ni sbb die kate x yah bayar apape...hari jumaat aku call die x angkat..ade skali die angkat die kate ok confirm ptg ni die hanto kat aku, aku suh hanto awal skit dlm pkl 5.30..pkl 5 aku call die angkat pon..sampai laa pkl 6 die x angkat..jadik aku dah rase smcm yg die ni menipu aku..kalau xdek ckp je la xdek yg ko nak ckp ade tu knape..bangang punye kap lam ye nge...ba alip ba ye betol...hampehh..bengang aku...

nasib aku ade sorg simpanan lagi, yg ni Kak Iza (ofismate husband) introducekan aku..die kasi no org tu name die Kak Isha, sebenanye org tu dah ade since hari khamis mlm jumaat yg aku terconggok dok kat opis tunggu org lain tu...tp yg ni aku kene bayo rm500 n die mintak gaji 600..waalau ape pon aku dah xdek pilihan lain aku mesti pegi ambik die ni kat Taman Melawati..jadik pkl 6 hari jumaat aku terus drive ke taman melawati..nasib orgnye wujud..aku takot sgt aku tertipu lagik..aku x paham knp org tipu aku pdhal kalau xdek tu ckp je la xdek btol x? xdek la aku tertunggu cam org bodoh..maka dgn maid ni maka settle la masalah aku...otw balik banting dr tmn melawati tu pale aku dah pening..tp aku rase lega laa...aku harap yg ini ok la hendaknyee...ini la pic die di bawah bersama nenek aku yg dah uzur n anak aku airiel n anak2 sedare aku...hope die leh menjalankan tanggung jawab die dgn ok..dan aku pon dah kaw team dgn die aku bagi rm500 dulu sbb keje x bape banyak n kalau aku ade airiel die x yah jage pon...nasib die setuju..tp die nampak agak slow sedikitn Airiel pon x mau kat die lagik, x tau la mayb sbb baru lagi kot..kite tgkla camane 2 3 minggu lagi k..huhuhuh..letih haku!!


Inila die Bibik Ida n nenek aku yg die kene jage..
nampak mesra kan? kaahh...tp jgn permulaan je sudah la..ekeke

Bibik Ida bersama Airiel, Asyraf n Hakim
org tunjuk piece die tunjuk 1 lak..
kepade smue kengkawan yg tolong aku thanks again k....i lab u all...mmuaahhzz...

15 comments:

  1. alhamduilah dah setel problemo ko tu..

    ReplyDelete
  2. dah ade maid yer.... harap2 sumenye ok la n maid ko ni pon baik hendaknye aminnn...

    ReplyDelete
  3. memacam dogaan kau soy!! isk!! sib bek dapat ketemu jugak ngan bibikmu ituk.. hihihi

    mudah-mudahan ok la dia keje..

    ReplyDelete
  4. arap bibik keja dgn baek yaaa... nantik buk paeh naikkan gaji dong

    ReplyDelete
  5. syukur masalah dh satle.. hope maid ni syg pd family ko yek

    ReplyDelete
  6. el - tuhla el..akhirnya..Alhamdulilah..smg okla kali ni hendaknye..aku dah letih..huhuh

    suel - tuhla suel..aku harap pon mcm tu...amin..

    kak ai - tula pasal kak ai..letih aku..huhuhh....dah la dgn kene tipunye lagik..hangin je aku...nasib aku ni penyabo orgnye..kahhhh

    k ila - kaahhh...gaji aku pon x naik2 lagi nak naikkkan gaji die? enggak mungkin dongg..kaahh...

    kak zura - tuh la..tp nampak la yg ni penyayang skit dr yg lame tu brutal gile..dgn merokok lagi..sengal betol..ekekeke..tp die ni pon baru je aku x leh nak ckp banyak..tunggula sebln 2 tgk die camane..tp kitorg mmg layan die baik..mak aku pon makan skali dgn die pastu borak2..takot jgk kite baik kang die pijak pale kite..harap2 x la kan?

    ReplyDelete
  7. mcm2 dugaan ko nak amek maid kali ni yer paeh..tapi akhirnyer..ko berjaya!!yehaa..arap2 berkekalan la yer...

    ReplyDelete
  8. sya - tuhla pasal sya..harap kali ni ok n dapat bertahan lame la hendaknye..aku pon dah letih..huhuh

    ReplyDelete
  9. ntah nye ko ni, tajuk sama ngn aku, sama hari lak tu! tp tak pe, kisah nye lain...

    faiz semoga maid ko tu ok la ye. ko pon kena gak layan dia mcm manusia, mcm sedara sndr. jgn kita harap org je nak kena buat baik ngn kita...

    ReplyDelete
  10. Nas - tuh la pasal nas..kebetulan pulak..ekekeke..

    tuh la nas..smg ok la kali ni...mmg kitorg layan baik punye diorg ni nas..mcm yg lame dulu...kite layan baik die pijak lagik pale kite...tu yg sakit ati tu...tp kali ni baik2 jgk tp kene tegas skit la..eheh...

    ReplyDelete
  11. faiz, ngan maid nie jgn b'kasar sgt, experince daku sblm nie, jadikan dia cm kawan kite gak la... but still ade batas... nnti sure dia akan segan n at the same time dia hormat kat kite as a majikan dia...

    ReplyDelete
  12. kak ayu - tuh la k ayu mmg x reti berkasar pon dgn die..sblm ni pon kitorg baik je dgn die tp die pijak pale kite plak..sampai kitorg nak tego pon dah x leh..so yg ni kitorg same jgk buat baik kat die hope die akan jadik segan n hormat kat family kitorg mcm akak ckp tu...ehehe

    ReplyDelete
  13. waahhh..paez ko da jd mem besa la skang yerk!ehehhee

    ReplyDelete
  14. fiza - xdek maknenye mem..kahhh..die jage atok n anak aku jerk..pastu kemas bilik aku..yg selebeynye aku buat sendiri, n kalau aku ade kat umah aku yg uruskan airiel..die x yah usik langsung anak aku..ehehee

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah dah ilang stress sket ye?keje elok2 ye bik...nanti leh kasi up gaji hehehe (sib de tak blogging ekekeke)

    ReplyDelete